Majonez

Domowy majonez (około 1 filiżanki):
 2 żółtka (jajka – skorupki sparzyć wrzątkiem)
 1 łyżeczka octu winnego
 1 łyżeczka ulubionej musztardy
 180 ml oleju z orzechów arachidowych (lub innego dobrego roślinnego)
 sól i pieprz do smaku (może być biały pieprz) 

Żółtka (mają być w temperaturze pokojowej, powinny się podgrzać po sparzeniu skorupek), ocet i musztardę włożyć do wąskiego naczynia i bardzo dokładnie zmiksować mikserem na wysokich obrotach (około 3 – 4 minut aż staną się jasne i kremowe). Cały czas miksując dodawać w bardzo niewielkich ilościach olej (rozłożyć to w czasie na około 5 minut). Po zmiksowaniu z olejem majonez powinien być jednolity, puszysty i kremowy. Dodać sól i pieprz do smaku. 

Majonez bazyliowy:
 1 porcja domowego majonezu z przepisu powyżej
 1 pęczek (doniczka) bazylii, około 1 szklanki listków

Do majonezu dodać listki bazylii, zamieszać i przez chwilę delikatnie rozdrobnić blenderem ręcznym. 

Majonez:

całego jajka, oleju i octu winnego. Do kanapek, jajek, burgerów i frytek. Najlepszy przepis, łatwy i pewny.

Składniki: 
 1 jajko
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 szczypta cukru
 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)
 250 – 350 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego, np. słonecznikowego

W miseczce rozbijam jajko, dodaję sól, pieprz, cukier, ocet i ubijam na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodaję olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Ilość oleju dopasowuję do pożądanej konsystencji majonezu. Jajko musi być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.

Comments are closed.