Miodowy – winegret do surówki

Sos winegret wzbogacony o miód i czosnek. Przyrządzony na bazie oliwy z oliwek Mój ulubiony sos do sałatek. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem z pestek winogron lub innym olejem roślinnym. Ja zwykle używam oliwy z oliwek extra virgin.

Składniki:

  • łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego),
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie),
  • szczypta soli morskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Comments are closed.