Winegret do surówki

Najbardziej popularny sos sałatkowy z oliwy, soku z cytryny lub octu winnego, soli i pieprzu oraz ewentualnie musztardy.

Z sokiem z cytryny:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypta soli morskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka musztardy (dowolnie).

Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.

Z octem winnym:

  • 1 łyżka octu winneg,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub olej,
  • szczypta sol,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,

Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Comments are closed.