Marchewkowe ciasto

Skladniki:

1,5 szklanki startej marchewki (3-4 szt),
1,5 szklanki mąki,
4 jajka,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich,
0,5 łyżeczki soli.

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jajka ubijamy mikserem z cukrm i cukrem waniliowym przez ok. 3min. Zaczynamy powoli dodawać olej. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchew i orzechy i mieszamy. Pieczemy ok. 45-55 minut.

Polewa biała.

125g serka Mascarpone, 75ml śmietany kremówki, połowa białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy z połową kremówki a Mascarpone ucieramy z pozostałą częścią kremówki. Po przestygnięciu łączymy składniki.

Smacznego.

Comments are closed.