Krem Patissiere

Wersja 1.

Składniki:
– 500ml mleka,
– 1-2 laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego,
– 6 żółtek,
– 130g cukru,
– 50g mąki pszennej,

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę i zmiksować. Cukier waniliowy dodać razem z mąką lub zagotować mleko z laskami wanilii. Gorące mleko bardzo powoli wlewać do masy z żółtek cały czas miksując. Gdy składniki połączą się, przelać masę do rondelka. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż całość zgęstnieje.

Wersja 2.

Składniki:
– 500ml mleka,
– laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego,
– 6 żółtek,
– 40 g mąki pszennej,
– 50 g mąki ziemniaczanej,
– 80-100 g cukru,
– 200 ml śmietany 30-36%.
– można dodać np. ajerkoniaku, ajerkoniaku albo ajerkoniaku. Chyba, że dodamy wiórki kokosowe itp.

Gotujemy mleko z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem jak w wersji pierwszej. Dodajemy obie mąki i pół szklanki gotowanego wcześniej mleka. Przelewamy do garnka z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy intensywnie łyżką, aż masa zgęstnieje.

Opcjonalnie możemy dodać śmietanę. Schłodzony creme patissiere ubić krótko mikserem, aż zrobi się miękki i gładki. Osobno ubić 200ml słodkiej śmietany na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.