Salsa na spód pizzy

Składniki:

1 papryka świeża (preferuję czerwoną bo wydaję się najsłodsza),

3 średnie świeże pomidory (w okresie wiosenno-letnim bez koncentratu),

łyżka koncentratu (tylko poza sezonem na pomidory),

1 średnia cebula,

pół słoiczka suszonych pomidorów (uwaga na podróbki!!!),

czosnek (według gustu i zastosowania),

pieprz i sól do smaku,

zioła do smaku (bazylia, oregano, etc jakie kto lubi),

w zależności od gęstości dodać oleju ze słoika suszonych pomidorów.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmielić. W zależności od potrzebnej gęstości dodać mniej lub więcej oleju z suszonych pomidorów. W zależności od gustu i zastosowania można poszczególne składniki mnożyć lub tak jak czosnek zupełnie pominąć.

 

Zastosowanie:

Salsa jest (jak dla mnie) podstawą do pizzy. Zanim zarzucam spód dodatkami rozsmarowuję sos po całym cieście. Idealna jako ostatnia warstwa w lasagne a także jako baza (z nieco większą ilością świeżych pomidorów i bez oleju z suszonych) do spagetti bolognese.

Comments are closed.