Składniki:
1 papryka świeża (preferuję czerwoną bo wydaję się najsłodsza),
3 średnie świeże pomidory (w okresie wiosenno-letnim bez koncentratu),
łyżka koncentratu (tylko poza sezonem na pomidory),
1 średnia cebula,
pół słoiczka suszonych pomidorów (uwaga na podróbki!!!),
czosnek (według gustu i zastosowania),
pieprz i sól do smaku,
zioła do smaku (bazylia, oregano, etc jakie kto lubi),
w zależności od gęstości dodać oleju ze słoika suszonych pomidorów.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmielić. W zależności od potrzebnej gęstości dodać mniej lub więcej oleju z suszonych pomidorów. W zależności od gustu i zastosowania można poszczególne składniki mnożyć lub tak jak czosnek zupełnie pominąć.
Zastosowanie:
Salsa jest (jak dla mnie) podstawą do pizzy. Zanim zarzucam spód dodatkami rozsmarowuję sos po całym cieście. Idealna jako ostatnia warstwa w lasagne a także jako baza (z nieco większą ilością świeżych pomidorów i bez oleju z suszonych) do spagetti bolognese.
Comments are closed.